Átadták a gyöngyösi tűzoltólaktanyát

Elkészült Gyöngyös új tűzoltólaktanyája, április 23-án adták át az épületegyüttest, amelyet az ország legmodernebbjei közt tartanak számon. A gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség és a város hivatásos tűzoltó-parancsnoksága veheti birtokba a fenntartható komplexumot. 

A tűzoltólaktanyát 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő KEHOP támogatásból építették fel. Az uniós pályázati pénznek köszönhetően egy felszerelt, teljesen modern és gazdaságosan fenntartható épületegyüttest vehettek át a katasztrófavédelem munkatársai. 

 

A tűzoltóság

tűzoltóság

A régi honvédségi laktanya területén kapott helyet a komplexum, közel egyhektáros telken, korszerű anyagokból és megfelelő szigeteléssel, modern épületgépészeti technológiák használatával építették fel. Ennek köszönhetően az ország egyik legmodernebb laktanyája a gyöngyösi. Akadálymentesen érik el innen a tűzoltók a főútvonalakat, mivel négy irányba is ki lehet hajtani a laktanyából. A vonulási idő csökkenhet ezáltal.

A beruházás során fontos volt, hogy energiahatékonysági szempontból modern épületet húzzanak itt fel, valamint működtetése gazdaságos és fenntartható legyen. A laktanya tetejére napelemeket helyeztek ki, amely a melegvíz előállítását segíti.

A katasztrófavédelmi kirendeltség alá összesen 64 település tartozik, ezek biztonságáért felelnek. Az épületben lesz a gyöngyösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság munkatársainak bázisa is, ők 48 település lakóit védik. 

 


M.A.  
Forrás: karasztrofavedelem.hu  
Fotó: MTI/ Komka Péter