Heves megyében is indul a támogatott diákmunka program

Heves megyében július és augusztusban félezer 16-25 év közötti, nappali tagozatos diák vállalhat nyári munkát, melyhez a kormány állami támogatást ad. A program megvalósításához a kormány 62 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt Heves megyének. A 9. alkalommal induló Nyári diákmunka programra összesen 3 milliárd forintot biztosít a kormány, mellyel 25 ezer diák nyári foglalkoztatásához járulhat hozzá- tette közzé az információkat a Heves Megyei Kormányhivatal.

A 9. alkalommal induló programmal együtt, a kormány 2013 óta több mint 20 milliárd forintot fordított 210 ezer nappali tagozaton tanuló középiskolás és felsőfokú tanulmányokat folytató diák nyári munkavégzéséhez. A tanulók júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát.
 
Támogatják a turizmus,vendéglátás területén munkát vállaló diákok foglalkoztatását is

A programban 500 heves megyei tanuló két típusú- önkormányzat, valamint a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott- diákmunkára jelentkezhet és vehet részt. Az önkormányzati típusúnál legfeljebb napi 6 órában dolgozhatnak, míg a másiknál akár napi 8 órát is.
 
Az önkormányzati diákmunka során a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, valamint egyházi jogi személyek lehetnek. A diákok, amennyiben ilyen intézménynél helyezkednek el dolgozni a nyári hónapokra, a havi munkabérük 100 %-át fizeti az állam.
 
Amennyiben a diákok a mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén vállalnak munkát, a munkabérük 75 %-át finanszírozzák központi forrásból. A támogatás célja, hogy a kormány segítse a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került hazai vállalkozásokat.  
 
Mindkét területen a támogatás alapja a minimálbér (167.400 forint/hó), valamint a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). A szakképzettséget igénylő munkakörönként 164.250 Ft-ot, a szakképzettséget nem igénylőknél 125.500 forintot lehet személyenként igénybe venni. Rövidebb idejű foglalkoztatás esetén a támogatás összege arányosan csökken.
 
A területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételt a diákoknak június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét valamint munkaerő-igényüket szintén ugyanoda nyújthatják be, melyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, valamint a szakmát és a munkakört is megadhatják.
 
A nyári diákmunka részleteiről https://www.munka.hu/ oldalon, valamint a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán lehet tájékozódni.
 
BG
Forrás: Hevesi Hírportál