Heves megyei települések szennyvízrendszerét korszerűsítették

Heves megyében három településen közel 4,5 milliárd forintból fejlesztették a szennyvízelvezető-és kezelő rendszert.

A Széchenyi 2020 Program keretében Tarnaméra, Nagyfüged, Boconád települések 3,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, hogy szennyvízrendszerüket korszerűsítsék. A fejlesztéshez szükséges többi forrást, a magyar állam biztosította.
 
Fejlesztették a szennyvízhálózatot
 
Korábban megoldatlan volt a településeken a szennyvízelvezetés-és tisztítás. Tarnamérán egy korszerűtlen, elavult szennyvízcsatorna hálózat üzemelt, amelyet végül felszámoltak. A szennyvíztisztítóra rá nem kapcsolt településrészeken, valamint a másik két településen egyedi tartályokkal oldották meg a kommunális szennyvizek összegyűjtését.
 
A fejlesztés részeként Tarnamérán új elvezető hálózat és szennyvíztisztító telepet hoztak létre. A beruházással érintett településeken a szennyvíz elvezetése elválasztott rendszerű, gravitációs vezetékeken történik. A földrajzi sajátosságok miatt a községek belterületén szennyvízgyűjtő öblözetet is kénytelenek voltak kialakítani. Az egyes gyűjtőkörzetek mélypontjain közterületi szennyvízátemelők létesültek, melyek nyomóvezetékeken keresztül továbbítják a szennyvizet a gyűjtőhálózatba.
 
A fejlesztési projekt részeként a településeken 2082 szennyvízbekötés történt, ezen kívül 15 új átemelő, több mint 34 kilométer gerincvezeték, mintegy 18 kilométernyi bekötővezeték és 13 kilométert meghaladó nyomóvezeték-hálózat épült.
 
A Tarnaméra kialakított új telep 452 köbméter szennyvizet képes befogadni naponta, meg a község lakosain túl nagyfügedi és boconádi lakos számára biztosítja a korszerű szennyvízkezelési szolgáltatást.
 
A kialakított hálózatra a lakóingatlanokon túl azok az intézmények is rácsatlakoznak majd, ahol kommunális szennyvíz keletkezik.
 
BG
Forrás:MTI
A képek illusztrációk