Heves-megyét már csipkedi a téli hideg

December elsején menetrendszerűen megérkezett a télies időjárás is hazánkba, Heves-megyéről gyönyörű, deres fotókat tett közzé a Magyar Távirati Iroda, ugyanis bármerre néz az ember a Mátrában, a környék egy dércsípte táj. 

Megérkezett a téli időjárás, a tartós fagyok és mínuszok ideje. A Mátrában idén már havazott is, most pedig deres az egész táj, ahogy az a Parádsasvárt ábrázoló fotókon is látható.  

 

A Mátra zúzmarás látképe madártávlatból

A Mátra zúzmarás látképe madártávlatból

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a köd mértéke csökkenni fog a héten, országosan különösebb mennyiségű csapadékra nem kell számítani, de érdemes figyelni, mert hószállingózás előfordulhat, észak-keleten pedig várható havazás. Heves megyében a délkeleti szél lesz uralkodó, várhatóan -1 és +5 fok közt ingadozik a hőmérséklet, így a héten biztosan kitart a fehérbe burkolt táj látképe.

A hideg időjárás nemcsak szépségeket rejt, érdemes már most lecserélni gépjárműveinken a nyári gumikat télire, előkészíteni a hóláncot, a hólapátot és betárazni útszóró sóval, homokkal vagy faforgáccsal. Magyarországon ugyan nem kötelező a téli gumi használata, de legalábbis érdemes rászánni a pénzt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint rengeteg baleset megelőzhető lenne téli gumi használatával. 

 

 

M. A. 

Fotó: mti