Letelepedhetett Heves megyében a barnamedve

A Magyar Mezőgazdaság munkatársai szerint egyre stabilabb a medvepopuláció Heves és Nógrád megyében, 2020-ban gyakran észlelték a nagyvadat a hegységekben.

Heves megyébe valószínűleg Szlovákiából vándorolnak át a medvék, ugyan nem nagy csoportokban, de gyakran látni vélik őket. Évek óta találkoznak a turisták biztonságos távolságból az ökoszisztémában fontos szerepet betöltő állatokkal, de a közelmúltban ezek egyre sűrűbbek. A szakemberek arra következtetnek, hogy a medve folyamatosan jelen van Heves megyében.  

 

A bocsokat se zargassuk

A bocsokat se zargassuk

 

A Bükki Nemzeti Park Zoológiai szakreferense, Gombkötő Péter szerint a nagyvadak alapvetően elkerülik az embert, ezért csak ritkán találkozhatunk velük. Ha az ember kisebb zajt csap, nem fogják őket megkörnyékezni az állatvilág képviselői. Ha kutyával járjuk az erdőt, házikedvencünk mindig legyen pórázon, elkerülve az esetleges összecsapást egy-egy toportyánnal, farkassal vagy magával a medvével.

Túrázás során erős szagú élelmiszert ne tartsunk magunknál. A barnamedve nem tartja zsákmánynak az embert, de találkozás esetén agresszíven léphet fel, ha beszorítva érzi magát. Igen kicsi ennek az esélye, de ha megtörténik, ne fussunk, ne fordítsunk neki hátat és ne nézzünk a szemébe, lassan hátráljunk. Nem érdemes provokálni, hirtelen mozdulatot tenni. 

 

 

M. A. 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság