Megújult a Heves megyei központ ikonikus épülete

Az egri nagypréposti palota ismét régi fényében tündököl, 370 millió forintból újították fel az épületet. A hevesi megyeszékhely legszebb épületének tartott palotában kap helyet a Bródy Sándor Központi Könyvtár is.  

Az épület amellett, hogy megszépült, régóta várt újításokkal is gazdagodott. Többek közt akadálymentessé vált, liftaknát is építettek be. Modernizálták a környezetét és a belső tereit is. Az elektromos hálózatot korszerűsítették, a pincébe vízzáró szigetelést telepítettek, megújult a teljes homlokzat, javították a tetőt és új cserepek is kerültek fel az épületre. Cserélték a nyílászárókat, ahol szükség volt rá, ahol pedig kellett, javították a régit.

 

Az épületben van a könyvtár

Az épületben van a könyvtár

 

A tér elrendezésénél figyeltek az intézmény könyvtár jellegére, így a zavartalan olvasási élmény miatt a kiszolgáló funkciókat átköltöztették a szomszéd épületbe.

A beruházás EU-s forrásból valósulhatott meg, a Széchenyi 2020 programban. A cél a város arculatának javítása, a gróf Batthyány Ignác káptalani nagyprépost által építtetett palota méltó rekonstrukciója. Eger fejlesztésének ezzel nincs vége, mivel TOP támogatás keretében a város 1,8 milliárd forintot költhet belvárosi tereinek, ikonikus épületeinek megszépítésére.  

 


 
M. A.  
Nyitókép: Sárdi Zoltán